Case: Ultraäänipesuri

MKT ultraäänipesuri puhdistaa juustomuotit tehokkaasti

Valion Äänekosken juustolassa siirryttiin vuoden 2017 keväällä ultraääniaikaan: MKT:n valmistamalla ultraäänipesurilla pestään maailmankuulun sinihomejuusto AURAn valmistuksessa käytetyt muotit ja suolausrasiat.

Suihkupesukone vaihtui ultaräänipesuriin

Puhtaus on tärkeä osa laadukasta juuston valmistamista. Jos esimerkiksi juustolinjaston laitteiden puhtaus laiminlyödään, näkyy vaikutus jo lyhyessäkin ajassa juuston laadussa ja pidempään jatkunut likaantumisen kierre puolestaan avaa kasvumahdollisuuden vaaralliselle mikrobeille. Jotta riittävästä puhtaudesta voidaan pitää kiinni, täytyy siis juustolinjaston pesuprosessit olla kunnossa.

Sinihomejuuston tuotantoon keskittyneessä Valion Äänekosken juustolassa käytettiin aiemmin juustomuottien pesemiseen suihkupesukonetta, joka oli yhdistetty koko linjaston kattavaan pesukeskukseen. Koska pesukoneessa käytetty pesuliuos kiersi pesukeskuksen kautta, likasi muoteista irtoava likakuorma koko linjaston pesuliuosta, minkä vuoksi liuos jouduttiin vaihtamaan turhan usein. Kun muottien pesu lisäksi hukkasi huomattavan paljon pesuliuoksen lämpöä, alettiin Valiolla kartoittaa toimivampaa ratkaisua.

”Halusimme juustomuottien ja juustojen suolauksessa käytettävien laatikoiden pesua varten paremmin meidän prosessiimme sopivan ratkaisun. Taustalla oli myös ajatus tuotannon kapasiteetin nostosta”, taustoittaa Valion Äänekosken juustolan juustomestari Jarmo Kelloniemi.

Valion uusi ultraäänipesuri toimii irrallaan pesukeskuksesta, joten muottien likavesi ei likaa koko linjaston pesuliuosta. Pestävä kohde upotetaan ultraäänipesurin altaaseen, jossa ultraäänielementit irrottavat lian kohteesta. Tällä tavoin pesu tapahtuu tehokkaammin, vähemmällä kemikaalikulutuksella ja ympäristöystävällisemmin.

Räätälöity ratkaisu vaatii toimivan yhteistyön

Kelloniemen mukaan Valiolla tiedettiin, että uuden pesurin integroiminen osaksi linjastoa vaatii omanlaistaan räätälöintiä, eivätkä kaikki asiat välttämättä toimi heti ensimmäisellä kerralla ihan niin kuin on tarkoitus. Tämän vuoksi he halusivat, että laitevalmistaja pystyy kehittämään pesuria hyvässä yhteistyössä myös laitetoimituksen jälkeen. Tämän puolen tiedettiin MKT:llä olevan vahva.

”Meillä oli pöydällä useita tarjouksia, mutta päätöksen ratkaisi lopulta nimenomaan yhteistyönäkökulma. Ja kun otetaan huomioon laitteen valmistus, asennus ja jatkotoimenpiteet, oli MKT:n tarjoaman kokonaisvaltainen hinta-laatusuhde ratkaisulle kunnossa. Lisäksi olimme nähneet MKT:n valmistaman vastaavan laitteen ja tiesimme, että he pystyvät toimittamaan meille juuri sellaisen pesurin, jonka tarvitsemme”, Kelloniemi sanoo.

MKT huomioi linjaston kokonaisvaltaisesti

Valion uusi ultraäänipesuri sijaitsee linjastolla muotitus- ja suolausprosessien risteyskohdassa, joten sillä on kätevä pestä niin muotit kuin suolauksessa käytetyt rasiatkin. Ratkaisun onkin koettu säästävän tilan lisäksi aikaa. Aivan vaivatta tämä ei ole kuitenkaan onnistunut.

”On selvää, että kun samalla pesurilla pestään kahta erimuotoista ja -kokoista esinettä, joudutaan oikeita säätöjä aina hieman hakemaan, niin myös tällä kertaa. Suolausrasioiden puhdistamisen kanssa oli alussa hieman haasteita, mutta löysimme yhdessä MKT:n kanssa näihin ratkaisut ja saimme pesuprosessin toimimaan kuten halusimme. Lisäksi meillä oli juustolinjastolla muita, MKT:hen liittymättömiä haasteita, jotka saimme heidän avullaan laitettua samalla kuntoon.”

”Voin suositella MKT:n ultraäänipesuria eteenpäin ja näen, että etenkin juustomuottien pesussa ultraääniteknologia on tulevaisuudessa yhä suuremmassa roolissa juustoloissa”, Kelloniemi toteaa.

Siirry MKT Dairyn sivustolle »

Ota yhteyttä

Kysy lisää MKT-Dairyn tuotteista asiantuntijaltamme:

Henri Granberg
henri.granberg@highmetal.fi
+358 40 573 9646