Ruostumatonta osaamista vuodesta 1949

High Metal Oy:n emoyhtiö Hakaniemen Metalli Oy:n perustettiin Reino Nurmisen toimesta Hakaniemeen Sörnäisten rantatie 1:een vuonna 1949. Yrityksen alkutaipaleilla Reino teki töitä lähinnä entiselle työnantajalleen Elannolle. Pula-aikaa kun elettiin 50 -luvun alussa, niin Elannon kautta Reino sai materiaalia ja tämä oli suuri kilpailuetu aikana, jolloin kaikesta oli pulaa. Reino etsi myös muita asiakkaita, joita olivat mm. Koistisen Sähköliike ja ravintoloiden tiskipöydät ym. laitteet. Asiakkaaksi löytyi myös Korsettikeskus Oy, minne valmistettiin vanhanaikaisten korsettien tukia ns. liivinluita kierteisestä metallilangasta.

Kun yritys oli muuttanut Vallilaan 1960-luvulla. Reino Nurmisen poika Matti Nurminen oli tullut vahvemmin mukaan yrityksen toimintaan. Matti löysi asiakkaaksi Metos Oy:n, joka silloin Instrumentariumin tytäryhtiönä sijaitsi myös Vallilassa. Tästä alkoi syvä yhteistyö Metoksen astianpesujärjestelmien toimittajana ja tämä yhteistyö jatkuu edelleen.

70-luvulla Hakaniemen Metallilla oli tarvetta isompiin tiloihin ja yritys muutti Malmin Tattarisuolle. Vuonna 1979 toteutettiin yrityksen ensimmäinen sukupolvenvaihdos, kun Matti tokaisi isälleen Reinolle olisiko aika vaihtaa toimitusjohtajaa, koska hän ne tehtävät kuitenkin hoiti. Reino mietti asiaa pari päivää ja totesi sitten, että mikäpäs siinä. Hän kuitenkin pelkäsi, ettei hänelle jää mitään hommia, mutta Matti lupasi, että Reino voi olla työpaikalla koska vain haluaa ja tehdä tehtaalla mieluisia hommia. Näin Matista tuli toimitusjohtaja ja Reinosta ylipäällikkö.

Vuonna 1984 yritys päätti rakentaa omat toimitilat Vantaan Itä-Hakkilaan Linjatie 3:een, jossa yritys tänäkin päivänä toimii. 80- ja 90-luvulla yritys keskittyi Matin johdolla luomaan partnership-yhteistyö mallia, jota toteutti usean kumppaniyrityksen kanssa. Hän myös kehitti yrityksestä sopimus-ja ratkaisuvalmistajan.

Vuonna 2000 perustettiin tytäryhtiö High Metal Production Oy Suomen ensimmäisen hitsaavan ja leikkaavan 3D-laserlaitteen ympärille. Tytäryhtiö saikin hyvää jalansijaa etenkin metsäteollisuuden isoilta paperikone valmistajilta. Laser-tuotannon ympärille rakennettiin vahvaa tuotekehitysosaamista, jonka avulla autettiin asiakkaita uusien tuotteiden kehittämisessä ja rakenteiden keventämisessä.

Vuonna 2014 High Metal Production Oy osti itselleen oman uuden liiketoiminnan juustovalmistuslaitteista 100-vuotisen historian omaavasta MKT (Maanviljelyskonetehdas) brändistä. Näin päästiin kehittämään omia tuotteita ja palveluita. Yritys lähti innokkaasti kehittämään tuotteita eteenpäin ja onkin myynyt mm. raejuustolaitteita jokaiseen Pohjoismaahan.

MKT Dairy panostaa vahvasti uusien tuotantokonseptien kehittämiseen, ja uuden teknologian hyödyntämiseen. Nykyisen liiketoiminnan lisäksi MKT Dairy hakee kasvualueita myös meijeriteollisuuden ulkopuolelta tulevaisuuden ruuanvalmistuksesta.

Lisätietoa MKT liiketoiminnasta löytyy osoitteesta mkt-dairy.fi.

Koko historiansa ajan High Metal Oy on panostanut vahvasti pitkäaikaisten asiakaskumppanuuksien kehittämiseen niin, että pystymme entistä paremmin tuottamaan asiakkaille lisäarvoa ja uusia palveluita. Luottamuksesta molemmin puolin kertoo jo useita vuosikymmeniä jatkuneet asiakassuhteet.

Vuonna 2018 Hakaniemen Metalli Oy:n liiketoiminta päätettiin siirtää kokonaisuudessaan tytäryritykseen, jonka nimi lyhennettiin High Metal Oy:ksi. Samalla yrityksen pitkäaikainen Hallituksen puheenjohtaja Petri Kalliokoski tuli mukaan yrittäjäksi Matin poikien Lauri Nurmisen ja Juha Nurmisen lisäksi.

Tänään High Metal Oy on kasvava ja kansainvälistyvä omistajavetoinen kasvuyritys, jolla on kolme pääliiketoiminta-aluetta, eli älykkäät ruostumattoman teräksen ratkaisut teollisuudelle, MKT Dairy & Food, joka suunnittelee, kehittää prosesseja ja valmistaa laitteita palveluineen uudistuvalle elintarviketeollisuudelle sekä ruostumattomien uima-allas ratkaisujen ympärille keskittyvä liiketoiminta.

Hieno historia, perinteet ja samaan aikaan uudistuva omistajuus antavat suuntaa myös tulevaisuuden rakentamisessa yhdessä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa. Tutustu alta yrityksemme tähänastiseen tarinaan aikajanalle hahmoteltuna.