Case: Raejuustolinjasto Valio Eesti AS:lle

MKT-Dairy toimitti vuoden 2018 keväällä Valio Oy:n virolaiselle tytäryhtiölle Valio Eesti AS:lle raejuustolinjaston.

Raejuustoa aletaan valmistaa uudella linjastolla syksyllä 2018.

Huhtikuussa 2018 MKT:n yksi isoista projekteista saavutti merkittävän virstanpylvään, kun suomalaisen Valion virolainen tytäryhtiö Valio Eesti AS:n tilaama raejuustolinjasto toimitettiin Laeva Meierein tuotantotiloihin Tarttoon. Raejuustolinjastoon sisältyy juustokattila, pesutorni, kuivaaja ja sekoittaja.

”Laeva Meierein raejuustolinjasto on kokonaisuudessaan ollut meille noin vuoden mittainen projekti. Tämä on siinä mielessä historiallinen tapaus, että nyt ensimmäistä kertaa toimitimme asiakkaallemme kerralla koko linjaston kaikkine laitteineen”, iloitsee High Metal Oy:n ja MKT Dairyn toimitusjohtaja Petri Kalliokoski.

Tarkalla leikkurilla parempi saanto

Viroon toimitettu raejuustolinjasto vastaa hyvin pitkälle Valiolla Suomessa käytössä olevaa raejuustolinjastoa linkki-> , mutta erojakin on.

Yksi suurimmista eroista nyt Viroon toimitetun raejuustolinjaston ja aiemmin Seinäjoelle toimitetun linjaston välillä näkyy sekoittajan merkityksessä linjastolla. Johtuen virolaisten ja suomalaisten

hieman erilaisista juustomauista Laeva Meierein linjastolla sekoittajan rooli on isompi.

Laeva Meierein linjastolla on myös panostettu juustokattilan leikkureiden kehittämiseen. MKT:n ensimmäistä kertaa raejuustolinjastolla hyödynnettävä innovatiivinen leikkausmekanismi tuottaa hyvin vähän juustopölyä. Tasaisesti ja tarkasti leikkaavalla leikkurilla juustorakeista saadaan mahdollisimman tasakokoisia ja huonosti leikkautuneen saostuman ja juustopölyn määrä jää vähäiseksi. Tasakokoisilla rakeilla on puolestaan merkittävä vaikutus paitsi valmistettavan juustoerän tasalaatuisuuteen, myös saantoon.

”Vastaavaa leikkausmekanismia on käytetty jo vuodesta 2015 lähtien sinihomejuuston leikkaamiseen MKT:n valmistamissa juustokattiloissa. Koska kokemukset sinihomejuuston valmistuksesta ovat olleet hyvin positiivisia, päätimme soveltaa tätä ratkaisua nyt myös raejuustolinjastolla”, taustoittaa projektia johtanut Henri Granberg MKT:ltä.

MKT:n toimittama uusi raejuustolinjasto otettiin käyttöön syys-lokakuussa 2018.

Lisätietoa:

»Katso informatiivinen video raejuustolinjastomme toiminnasta

Projektin vastuuhenkilö:

Henri Granberg
henri.granberg@highmetal.fi
+358 40 573 9646