High Metal Oy:n Toimitusjohtajan esittely

Meidän toimarimme Petri Kalliokoski on monessa liemessä keitetty konkarijohtaja, joka on ehtinyt kerryttää työkokemusta jo usealla eri toimialalla. Petri on myös Ukko.fi:n sekä mcaren hallitusten puheenjohtaja ja hän on tehnyt lähes 20 vuoden rupeaman VTT:llä sekä toiminut useissa eri hallitustehtävissä. High Metalin hallituksessa Petri ehti toimia 12 vuoden ajan ennen yrittäjän ja toimitusjohtajan saappaisiin hyppäämistä.

Kolmen toimitusjohtajavuoden jälkeen Petrille on muodostunut hyvä kuva High Metalin vahvuuksista ja siitä, mihin suuntaan hän haluaa High Metalia kehittää.

”Koen oman roolini yrityksessä toimia sen uudistajana ja kasvujohtajana. Haluan olla innovaattori, joka vie toimintaamme eteenpäin yhdessä tiimin kanssa. High Metalilla on pitkä ja kunniakas historia ja paljon osaamista. Tulevaisuudessa haluamme kasvaa entistä enemmän myös omien tuotteiden kehittäjänä nykyisen vahvan sopimusvalmistuksen lisäksi.”

Hyvin perinteisen teollisuudenalan yritykseksi High Metal on aina ollut avarakatseinen ja uudistusmielinen yritys. Kun eteen tulee uusi haaste, High Metalin verstas ryhtyy selvittämään, miten haasteeseen pystytään vastaamaan. Sisäisen tutkimustyön rooli on suuri ja myös yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa tehdään paljon yhteistyötä. Hallitustyön rooli High Metalin kehittämisessä on merkittävä ja uusia ideoita on haettu pyytämällä yhtiön hallitukseen oman alansa huippuja.

”Me olemme ikään kuin start up -yritys vahvoilla harteilla ja pitkällä kokemuksella. Meillä on vanhan yrityksen resurssit, osaaminen ja tietotaito vankkana perustana kaikelle tekemisellemme. Perinteinen konepajameininki muuttuu, kun digitalisaation ja älyteknologian rooli projekteissa kasvaa. Se pakottaa etsimään uusia polkuja, joiden pohjalta lähteä laajentamaan omaa osaamista. Etsimme aktiivisesti uusia innovaatiota ja teknologioita ja näen, että voimme toimia jatkossa myös sijoittajan roolissa kasvuyrityksiin. Joitakin esimerkkejä tästä jo onkin. Osaamisemme jakaminen auttaa koko toimialaa kehittymään.”

Omien kehitysprojektien pohjalta High Metal on laajentanut liiketoimintaansa muun muassa uima-allaspuolelle sekä MKT:n juustonvalmistuslaitteistoihin. Teräksisten uima-altaiden kehitys lähti kysymyksestä, olisiko tämä mahdollista ja kehitystyön tuloksena syntyi lopulta kokonaan uusi aluevaltaus kuluttajatuotteiden puolelle. High Metal hakee kasvua myös laajemmin elintarviketeollisuuden kone- ja laitevalmistuksesta.

Hyppy virkamiehen roolista yritysmaailmaan ja yrittäjäksi oli urakehitykselle suuri muutos. Millaisia asioita yritysmaailma on sinulle opettanut?

”Selkeä strategia yrityksen johtamiseen on tärkeää, mutta ykkösenä tulee kuitenkin aina porukan mukaan saaminen, koska se auttaa synnyttämään uusia ideoita ja innovaatioita. Hyvä tiimi on kaikkein tärkeintä, sillä kaikki lähtee ihmisistä. Olen nauttinut yrittäjänä olemisesta, se sopii minulle ja luonteenlaatuuni. Omien ja tiimin päätösten vaikutukset näkyvät konkreettisesti heti.”