Case:  Luken uudenlainen kalanviljelyratkaisu

High Metal Oy on auttanut luonnonvarakeskuksen kehittämän uudenlaisen kalanvijelyratkaisun konseptin jalkauttamisessa käytäntöön.

Luonnonvarakeskus on kehittänyt uudenlaista ratkaisua kalanviljelyyn ja me High Metallilla autoimme konseptin jalkauttamisessa käytäntöön. High Metalilla on taustalla pitkä osaaminen elintarviketeknologioiden saralla, joten kalanviljelyn ja uima-allasteknologian yhdistäminen on meille luonteva liike. High Metal on ollut mukana PaRAS-projektissa valmistamalla Lukelle nyt käytössä olevan modulaarisen kalankasvatusaltaan.

Kalankasvatuskonsepti tekee tuotannosta tehokasta ja alentaa alkuinvestoinnin sekä käyttökustannusten määrää. Helposti kuljetettavat ja nopeasti kasattavat modulaariset yksiköt ovat myös tilankäytöltään tehokkaita. Konseptin kehityksessä on panostettu tuotannon suoraviivaisuuteen ja riskien hallintaan, kalanterveysnäkökulmaa unohtamatta.

Nyt kehitetty uusi, toisen sukupolven konttikasvatuskonseptin prototyyppi, jonka allaskoko on skaalattavissa kaikenkokoisten kalanviljelylaitosten tarpeisiin. Modulaarinen ja monikäyttöinen PaRAS-kalankasvatusmenetelmä tarjoaa ratkaisuja moniin kiertovesikasvatuksen haasteisiin.

Pulttiliitoksilla kasattavan elementtialtaan käyttöönotto on nopeaa, ja elementit sisältävät kaiken tarvittavan vedenkäsittelytekniikan. Myös uudistunut konsepti toimii soluvirtausperiaatteella, jossa yksi virtaus- tai vedenkäsittelysolu on 32 m3 kokoinen. Näitä soluja voidaan liittää yhteen haluttu lukumäärä. Luken Laukaan laitoksella kasvatuskaudella 2022 testataan kolmesoluista allasta, jonka tilavuus on 96 m3.

Modulaarisen konseptin monistaminen tuo säästöjä suunnittelukustannuksissa, komponenttien valmistus- ja hankintakustannuksissa sekä laitoksen pystyttämiskustannuksissa.

Lue lisää Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilta ›